Zer jan

Scroll down

Zer jan Euskadi - Basque Countryn

Kalitate handikoa da Gorbeiako eztia, zeina artisau-eran ekoizten baita, eskualdean sakabanatuta dauden erlategi txikietan.
Gurin-opila Euskadiko gozo ikoniko bat da, bereziki gurtua Bilbo aldean, Bizkaiko hiriburuko gozogintzaren ikur bihurtu baita.
Pastel txiki hau euskal gozogintzako benetako altxorra da. Hostorezko oinarri baten gainean, merenge kurruskari bat izaten du, gorringo txigortu edo glaseztatuarekin koroatuta.
Txakolina ardoa baino gehiago da; euskal kulturaren sinbolo bihurtu da, bertako paisaia berdeen eta kostaldearen isla.
Kantauri itsasoaren zaporea koilarakada bakoitzean. Plater honi “marmita” substantibotik datorkio izena.
Euskadiko kostaldeko sukaldaritzako plater enblematikoa. Haren jatorria ezezaguna bada ere, uste da euskal arrantzaleek sortua dela, arraina aprobetxatzeko errezeta gisa.